Sudoku-oplosser

Standaard Sudoku (standaard)

NRC-variantSudoku (NRC)

X-variant Sudoku (X)
De eerste variant is de standaard suduko: in elke rij, in elke kolom en in elk 3-bij-3 blok mogen de cijfers 1 tot en met 9 elk maar een keer voorkomen.

In het NRC Handelsblad staat elke zaterdag een variant met een extra moeilijkheidsgraad. Ook in de vier grijze vlakken mogen de cijfers 1 tot en met 9 elk maar een keer voorkomen.

De laatste variant die ik ondersteun is de Sudoku-X, die onder meer in de gratis krant Dag gepubliceerd wordt. In deze variant mogen ook op de twee diagonalen de cijfers 1 tot en met 9 elk maar een keer voorkomen.

De werking van het programma is heel eenvoudig. Je hoeft in het formulier alleen de opgave in te voeren en de variant aan te duiden. Daarna klik je op de knop 'Los op' en de compleet ingevulde opgave verschijnt (als het goed is) op je scherm. Is de opgave met het ingebouwde algoritme niet op te lossen, dan zie je een bericht en worden alleen de wel opgeloste cellen ingevuld.

De opgave die je invoerde en de gegenereerde oplossing worden automatisch bewaard. Via de knop 'Zet terug' poets je desgewenst de oplossing weer weg.

Let op: er zit geen validatie op het invoeren van de opgave. Dat betekent bijvoorbeeld dat je in een rij of in een kolom twee keer hetzelfde getal in kunt vullen zonder dat je een foutmelding krijgt. Wellicht dat ik dat in een volgende versie nog eens aanpas.

Tot op heden heb ik nog alle opgaven die ik her en der vandaan heb geplukt met de toepassing op kunnen lossen.
Als benchmark om de effectiviteit van de toepassing te testen gebruik ik onder meer een bestand van 47.793 (!) opgaven met 17 gegeven cijfers. Dat is volgens de theorie het laagste aantal dat bij standaard sudoku's tot een unieke oplossing leidt. Die opgaven zijn voor de toepassing allemaal oplosbaar. Mocht je zelf met de opgaven aan de slag willen dan kan je een tekstbestand met de opgaven downloaden.
Veder test ik met een aantal extreme NRC-varianten (met tussen de 11 en 14 gegeven cijfers). Ook die lukken allemaal.
Ik hou me altijd aanbevolen voor (links naar) opgaven die niet volledig met de toepassing opgelost kunnen worden.

Klik hier voor een toelichting op de opbouw en de werking van de toepassing.


Klik op een van de plaatjes hiernaast om het (mdb) bestand van de toepassing te downloaden.


TERUG